Is het je ooit opgevallen hoe mensen die ’s nachts sms’en een griezelige blauwe gloed hebben? Herken je het wakker te worden, klaar om het volgende geweldige idee op te schrijven en verblind te worden door een computerscherm? Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om aan schermen te ontsnappen. We staren naar laptops voor werk, tv’s tijdens onze binge-sessies en smartphoneschermen elk moment daartussenin. Dit is om een aantal redenen slecht voor onze gezondheid. Prikkels en blauw licht houden ons ’s nachts wakker en beeldschermen kunnen onder meer vermoeide ogen en hoofdpijn veroorzaken. maar helemaal offline gaan is natuurlijk onrealistisch. Dus wat zijn de opties?

danielle molenaar voorkom hoofdpijn achter de computer

Hoe voorkom je hoofdpijn bij werken met een computerscherm als virtual assistant?

Werk je als Virtual assistant, dan zit je net zoals ik, uren achter de computer. Het probleem hiervan is dat lang en tot laat werken, vaak leidt tot hoofdpijn en ook slapeloosheid.

Computerschermen zijn ontworpen om er overdag uit te zien als de zon. Maar in tegenstelling tot de zon, blijven schermen er ook om twaalf uur ’s avonds of later, nog precies zo uit zien. Dat is niet het uitgelezen moment om recht in de zon te kijken en daarnaast wat onnatuurlijk, de zon schijnt immers ook niet de hele dag even fel.

Logisch dan ook, dat het veel of tot laat naar een fel scherm kijken van invloed op je is.

Het resultaat? Prikkels, hoofdpijn en moe wakker worden met gemiddeld een uur minder slaap.

Minder hoofdpijn & meer focus?

Het hoornvlies en de ooglens beschermen je netvlies, dat lichtgevoelig is. Blauw licht, houden ze echter niet tegen. Wit en blauw licht helpen onze waak- en slaapcyclus reguleren, en daar produceren computer en telefoonschermen nu juist grote hoeveelheden van. Overvloedige blootstelling op het verkeerde tijdstip onderdrukt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat bijdraagt aan je slaapritme, en kan zo je bioritme best door de war gooien.

Letten op de intensiteit en kleur van je computerscherm, aandacht voor je fysieke bestaan en natuurlijke lichtval in je omgeving kan je helpen geen hoofdpijn te krijgen en je focus beschikbaar te behouden.

Enable Windows Dark Mode

Wil je de helderheid van je scherm een tandje lager zetten? Hier lees je hoe je de donkere modus inschakelt en aangepaste kleuren instelt voor je apps en menu’s in Windows 10.

F.Lux – automatische verlichting computerscherm

Windows 10 heeft een ingebouwde weergavetemperatuurfunctie genaamd Nachtlicht. F.lux is een vergelijkbare maar meer functierijke tool die de kleur en helderheid van het scherm kan aanpassen en maakt gebruik van het tijdstip, de lichtconditie en huidige locatie om het resultaat te optimaliseren.

Hoewel je gewoon de standaardinstellingen kunt laten staan en het programma prima zal werken, zijn er een aantal opties om de kleuren en temperaturen naar wens aan te passen. Er zijn verschillende vooraf ingestelde kleuren beschikbaar in de vervolgkeuzelijst rechtsboven, een aangepaste schuifregelaar voor warmte, effecten en extra kleuren in het instellingenmenu en opties voor het instellen van F.lux met slimme verlichting zoals Philips Hue.

flux.1

f.lux 2

Night Shift voor Mac & iOS

Night Shift is een standaard functie voor Mac & iOS, die lijkt op Dark Mode en rekening houdt met de kleur, intensiteit van het scherm.

Ga naar Instellingen -> Beeldschermen -> en klik op Night Shift om in te stellen zoals dat jou schikt. Zo neem je ’s avonds minder blauw licht op en denkt Night Shift met je mee als je helderheid omlaag gezet kan worden. Ik gebruik deze functie regelmatig en merk vaak niet meer dat deze aan staat, het voelt simpel en toch slim aan.
Night Shift voor Mac & iOS 1

Night Shift voor Mac & iOS 2

QuickShade

QuikShade is een onafhankelijk, eenvoudig te gebruiken gratis app voor Mac die de mogelijkheid geeft de helderheid van je scherm aan te passen, zelfs tot onder het minimum niveau dat standaard mogelijk is. Dat is voor veel mensen een uitkomst, bij de afwezigheid van natuurlijk licht op een vroeg of juist laat tijdstip op de dag.

Oogbescherming Izipizi computerbril of leesbril

Zelf heb ik ook een computerbril op sterkte van Izipizi (Izipizi model #C) en dat werkt uitstekend. Ik heb ooit een gewone Izipizi leesbril gekocht toen ik merkte dat ik mijn bril was vergeten op Schiphol en ik was meteen ‘hooked’. De brilglazen zijn erg fijn en het montuur is erg comfortabel.

Computerbril, welke leessterkte moet ik kiezen?

Heb je een leesbril nodig? Het is verstandig om je ogen te laten meten door een gediplomeerde opticien. Als je ouder wordt, dan merk je dat je zicht achteruit gaat. Qua leessterkte is te zwak altijd prettiger dan te sterk, dus kies zo laag mogelijk. Neem +1.00 als je 42-47 jaar oud bent en +1.50 als je 45-50 jaar oud bent. Sterkte +2.00 is aan te raden vanaf je vijftigste, +2.50 vanaf je 55ste. En +3.00 alleen als je het zeker weet.

Tips: zo voorkom je hoofdpijn als je de hele dag achter de computer zit

Onderzoek wijst uit dat bewust ademhalen tijdens het werk ontspant, stress vermijdt en gezondheid bevordert

Ook achter de computer kun je je lijf helpen om geen hoofdpijn te krijgen. Een korte pauze, strekken of een ommetje maken tijdens het eten van mijn boterham in plaats van die stilzittend te verorberen, kunnen je gemakkelijk helpen en zelfs motiveren. Het kost me geen extra tijd, maar motiveert en levert me hoofdpijn-loos werken op.

Enkele andere tips zijn:

  • Geen scherm na 22:00 uur
  • Installeer F.lux of gebruik Night Shift
  • Gebruik een computer of leesbril om je ogen te beschermen
  • Yoga / rekken of strekken
  • Stel je smartwatch in met reminder om te bewegen
  • Vergeet niet te ademen, ook al span je niet fysiek in

En jij? Heb jij last van hoofdpijn of zere en branderige ogen door veelvuldig computergebruik? Wat is jouw tip om dit op te lossen?