Mijn Amerikaanse vriend Tom (een fantastische webdesigner) wees mij vorig jaar op de Americans with Disabilities Act (ADA) en stuurde mij een link naar een web accessibility solution die een website (jouw website) met behulp van een enkel stukje code meteen een stuk gebruikersvriendelijk maakt voor mensen die een beperking hebben.

Hoe toegankelijk is jouw website

 

Hij vertelde dat er in Amerika hoge boetes worden uitgedeeld aan bedrijven die een niet-toegankelijke website hebben voor mensen met een beperking. Daarom zorgen professionele websitebouwers in Amerika ervoor dat de websites die zij bouwen ADA-compliant zijn. De ADA is zeer actueel in Amerika. Ook Europa kent een wet, de European Accessibility Act, maar of er hoge boetes worden uitgedeeld?

Hoe toegankelijk is jouw website eigenlijk?

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe toegankelijk jouw website is? Het toegankelijk maken van je website maakt je website niet alleen beter voor mensen met een beperking of ouderen die moeite hebben met het lezen van kleine lettertypes (ik heb tegenwoordig ook een bril), het maakt je website beter voor iedereen. De gebruikersvriendelijkheid wordt vergroot en het maakt jouw website ook SEO-vriendelijker. Lees dit blog over SEO tactics that support ADA compliance.

5 tips voor een toegankelijke en gebruikersvriendelijke website

  • Tip 1: zorg voor een duidelijke websitestructuur, goede headers en een heldere opmaak
  • Tip 2: zorg voor goedgeschreven, heldere teksten. Voorzie afbeeldingen van een titel en alt tag
  • Tip 3: zorg ervoor dat de inputvelden van formulieren duidelijk gelabeld zijn.
    Tip 4: zorg voor goed contrast
  • Tip 5: maak een account aan bij EqualWeb. Meld je website aan en voeg de gegenereerde code toe aan de header van jouw website

Lees ook: 40 tips voor ‘inclusive and accessible user interface design’ . Een overzicht van accessible website development trends 2020 lees je in dit blog: Accessible website development trends 2020.

EqualWeb

EqualWeb is een toonaangevende oplossing voor het digitaal toegankelijk maken van jouw website.
De gratis versie van EqualWeb voorziet in een basistoegankelijkheid. Door het toevoegen van de code voeg je een knop toe aan je website die bezoekers verschillende opties geeft om jouw website voor hen toegankelijk te maken. Door te klikken op de ronde rolstoelicoon op de www.virtual-efficiency.nl website linksboven, kun je de verschillende mogelijkheden uitproberen. Uiteraard biedt de betaalde versie veel meer mogelijkheden. Een kleine investering die zeker de moeite waard is voor grotere e-commerce websites. Sommige mogelijkheden zijn:

  • Het vergroten van tekst of het inzoomen van de pagina
  • Het laten lezen van de tekst & het aanpassen van de tekst naar een leesbaar lettertype
  • De regelafstand en woordspatiëring aanpassen
  • De mogelijkheid om links en kopregels in de tekst te markeren
  • De site aanpassen naar een helder contrast of een donker contrast of monochroom
  • De site in een leesbaarheidsmodus te openen in een nieuw scherm en ook om afbeeldingen uit te schakelen

Zelf doen of liever uitbesteden?

Wil je deze klus liever uitbesteden? Dat kan. Voor een eenmalig bedrag van €55,- exclusief BTW stellen wij EqualWeb voor je in.

Andere werkzaamheden kunnen wij ook voor jou oppakken. Bijvoorbeeld het nalopen en corrigeren van de structuur van jouw websiteteksten, het optimaliseren van de afbeeldingen op je website of het nalopen van jouw formulieren. Afhankelijk van de grootte van jouw website rekenen wij een projecttarief, want onze tijd is afhankelijk is van de hoeveelheid pagina’s die je website telt en welke werkzaamheden je wilt uitbesteden. Wil je een offerte ontvangen? Neem contact op met Daniëlle Molenaar via info@virtual-efficiency.nl onder vermelding van ‘Websitetoegankelijkheid’.