Weet je waarom het belangrijk is om je website te controleren op gebroken links? Simpel. Je wilt je bezoeker niet frustreren en het risico lopen dat ze je website verlaten.

Jouw bezoeker is namelijk op je website beland, omdat ze geprikkeld waren door een artikel of informatie die je op je site hebt geplaatst. Als ze jouw pagina of artikel niet kunnen vinden, gaan ze weg. En dat is een gemiste kans.

Gebroken links. Hoe kan dat nou?

Een typefoutje is snel gemaakt. Misschien heb je een permalink aangepast, maar verwijst de link (url) nog naar een oude pagina. Of je hebt je website verplaatst naar een ander domein (gecloond), waarbij je niet alle links in de website hebt aangepast*. Daarom is het verstandig om na elke wijziging je links even te controleren.

*Tip! Wist je dat je voor interne links in WordPress niet de hele website url in de link hoef te vermelden? Hieronder 2 voorbeeld links die naar mijn contact pagina verwijzen. Beide werken. Link 2 heeft echter de voorkeur. Mocht je jouw WordPress website verhuizen naar een ander domein, dan hoef je niet alle links aan te passen, omdat ze verwijzen naar pagina’s binnen je website:

Link 1. <a href="https://virtual-efficiency.nl/contact">Ga naar contact pagina</a>
Link 2. <a href="/contact">Ga naar contact pagina</a>

Link 1. Ga naar contact pagina
Link 2. Ga naar contact pagina

W3C Link Checker

Er zijn ontzettend veel (gratis) tools die je kunt gebruiken om gebroken links te checken. Een eenvoudige manier om je website te controleren op gebroken links (urls) is met de gratis tool W3C Link Checker. Vul de url van je website in het zoekvenster en W3C doet de rest.

Heb je jouw website aangemeld bij Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools)? Log in, selecteer je website en kijk onder ‘Crawlen/Crawlfouten’). Ook hier worden gebroken links aangegeven:

De Virtual Efficiency website heeft gelukkig geen gebroken links!

[ de Virtual Efficiency website heeft gelukkig geen gebroken links! ]


Is er een WordPress plugin beschikbaar hiervoor?

Er zijn verschillende gratis WordPress plugins beschikbaar waarmee je gebroken links kunt checken. De eerder genoemde gratis webmaster tools volstaan echter prima tenzij je een hele grote uitgebreide site hebt. Wil je een plugin gebruiken, dan adviseer ik je om deze te deactiveren na gebruik, omdat de plugins toch onnodig veel geheugen gebruiken.

Ik wens je veel succes met het controleren van je website! Besteed je dit klusje liever uit? Neem dan contact met mij op.

Hartelijke groet,
Daniëlle Molenaar

 ,